Напрежение между Филипините и Китай в Южнокитайско море.

Министърът на отбраната на Филипините настоя повече от 200 китайски кораба да се оттеглят от риф в акваторията. Министърът определи тяхното присъствие като "провокативно действие за милитаризиране на района", информира АП.

"Призоваваме китайците да прекратят това нахлуване и незабавно да изтеглят тези кораби, които нарушават нашите морски права и незаконно навлизат в нашата суверенна територия", призова военният министър Делфин Лорензана.

Американски разрушител дразни Китай в Южнокитайско море

Американски разрушител дразни Китай в Южнокитайско море

USS Russell отстоява правата за свободно мореплаване край островите Спратли

Правителствен орган, който наблюдава спорния регион обяви, че 220 китайски кораба са акостирали в района на рифа Уитсън на 7 март. Към рифа имат претенции и двете държави. Публикувани са снимки с акостиралите кораби един до друг в един от най-спорните райони в Южнокитайско море.

Външният министър Теодоро Локсин съобщи, че Филипините са протестирали дипломатически заради китайското присъствие.

Рифът, наричан от Манила Хулиан Фелипе, е плитък коралов регион на около 175 морски мили (324 километра) западно от град Батараза в западната филипинска провинция Палаван. Попада в изключителната икономическа зона на Филипините.

Китай: Ще защитим суверенитета си в Южнокитайско море

Китай: Ще защитим суверенитета си в Южнокитайско море

Мерки за защита на сигурността и интересите срещу действията на САЩ

Филипинските власти се оплакаха, че китайските кораби вероятно извършват свръхулов и унищожават морската среда, а също са риск за безопасността на мореплаването, въпреки че корабите не са ловували, когато са били забелязани.

Пекин отговори на обвиненията, че лошо време е принудило повече от 200 китайски риболовни кораба да акостират в района.

Но говорител на китайското външно министерство подчерта, че рифът е част от островите Спратли, към които Китай има претенции.