Избирателната комисия на Израел публикува окончателните резултати от проведените през миналата седмица парламентарни избори. Резултатите дават още едно място на партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, но не променят безизходното положение, информира АФП.

Нетаняху и Ганц преговарят за коалиция в Израел

Нетаняху и Ганц преговарят за коалиция в Израел

Разговорите идват след изборите миналата седмица, които не дадоха ясен победител

Финалните резултати от вота на 17 септември дават 32 места на "Ликуд". Първа партия е "Синьо и бяло" на Бени Ганц с 33 места в 120-местния парламент.

Двете партии са в процес на започване на преговори за обща коалиция. Президентът на Израел Реувен Ривлин има една седмица да връчи мандат за сформиране на кабинет.

Либерман няма да подкрепи нито Нетаняху, нито Ганц за премиер

Либерман няма да подкрепи нито Нетаняху, нито Ганц за премиер

Президентът Ривлин започна консултации с политическите партии

Допълнителното място за "Ликуд" е за сметка на една от ултраортодоксалните партии, "Яхадут ха Тора" ("Обединен юдаизъм на Тората"), която сега има 7 места.

Общата листа на арабските партии е трета с 13 депутати в 120-местния Кнесет.

Нетаняху получи подкрепата на 55 депутати да оглави новото правителство, а Ганц на 54 законодатели. Нито един от тях няма чист път към коалиция на мнозинството.

Ривлин, който официално ще получи резултатите по-късно днес, сериозно клони към коалиция между Ганц и Нетаняху. Той ги събра на среща в понеделник. Ривлин ще направи същото и тази вечер.

Партията на Ганц отхвърли предложението на Нетаняху за коалиция

Партията на Ганц отхвърли предложението на Нетаняху за коалиция

Няма да влезем в коалиция, водена от Нетаняху

Спряга се идеята за ротационно управление, но основният въпрос е кой първи ще е премиер. Сега е особено важен период за Нетаняху, тъй като в началото на октомври ще има изслушване срещу него относно обвинения в корупция.