Лявоцентристката партия "Синьо и бяло" на Бени Ганц отхвърли предложението на премиера Бенямин Нетаняху да обединят сили за съставяне на коалиционно правителство под негово управление, информират "Ройтерс" и "Таймс ъв Израел".

Нетаняху с изненадващ призив за правителство на единството с Бени Ганц

Нетаняху с изненадващ призив за правителство на единството с Бени Ганц

"По време на предизборната кампания призовах за сформиране на дясно правителство, но за мое съжаление изборните резултати показват, че това не е възможно

"Няма да влезем в коалиция, водена от Нетаняху", обяви Моше Ялон, един от лидерите на "Синьо и бяло". На събитието присъства и Ганц.

Самият Ганц отбеляза, че той ще сформира и ще води обединено правителство.

"Заинтересован съм и възнамерявам да формирам широко, либерално правителство на единството под мое управление", каза Ганц преди първата среща на партията от изборите във вторник.

Нетаняху: Израел се нуждае от силно ционистко правителство

Нетаняху: Израел се нуждае от силно ционистко правителство

Въпреки поражението, "Ликуд" остават зад лидера си

Лидерите на крайнодесните религиозни партии постигнаха споразумение да започнат коалиционни преговори като едно цяло, водени от Нетаняху.

Ганц подчерта, че няма да позволи да му диктуват условия, след като религиозните партии постигнаха сделката.

Високопоставени представители на партия "Синьо и бяло" искат светско правителство, в което не участват религиозни партии.

Палестина не вижда разлика между Ганц и Нетаняху

Палестина не вижда разлика между Ганц и Нетаняху

Нито един от двамата няма намерение да сложи край на окупацията на палестински територии

Яир Лапид от партията коментира, че Нетаняху отказва да приеме резултатите от изборите и тласка страната към трети вот за година.

"Един човек пречи за формирането на либерално правителство на единството. Един човек. Когато си изправен пред избора между какво е важно за страната и какво е важно за един човек, държавата е на първо място", смята Лапид.

Обществото не му се довери, той се опитва да замени обществото, добави той.

Нетаняху отвърна, че е разочарован от решението на партия "Синьо и бяло".

Партията на Бени Ганц се очаква да спечели изборите в Израел, но Нетаняху с шанс за коалиция

Партията на Бени Ганц се очаква да спечели изборите в Израел, но Нетаняху с шанс за коалиция

Но проучването носи добри новини за Нетаняху

При 97% от преброените бюлетини "Синьо и бяло" печели 33 от 120-те места в Кнесета. "Ликуд" получава 31 места. Воденият от Нетаняху блок, в който влизат крайнодесни и ултраортодоксални партии, в момента събира 55 места. Лявоцентристкият блок държи 57 места.

Партията на Авигдор Либерман се очаква да получи осем места. "Нашият дом Израел" на Либерман е ключът за съставяне на правителство. В сряда сутринта той повтори подкрепата си за "широко правителство на либералното единство", в което да участват "Ликуд", "Синьо и бяло" и "Нашият дом Израел".