Финландските власти решиха руският гражданин Максим Сенах да бъде екстрадиран в САЩ, където е обвинен за компютърни престъпления и мошеничество.

Молбата за екстрадиция от САЩ идва от щата Минесота, където го очаква съдебен процес по обвинение за атака срещу сървъри, разположени по целия свят. Използвайки вируси Сенах е успял да спечели милиони долари, пише BBC.

Максим Сенах бе задържан на финско-руската граница през август месец миналата година по искане на американските служби. Той пътуваше към родината си след отпуск.

Министерството на външните работи протестира ареста му и евентуалната му екстрадиция в САЩ, като ги посочи като незаконни. Тогава говорителят на външното министерство на Русия Константин Долгов заяви, че ако САЩ действително са искали да разследват Сенах, то би следвало директно да се свържат с руските власти.

Решението за екстрадиция на Максим Сенах не може да бъде обжалвано или протестирано, тъй като още пред декември месец Върховният съд на Финландия излезе с решение за това.