Президентът на Финландия Саули Нинистьо предложи страната му да бъде домакин на възможна среща между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, обявиха от прессекретариата на държавния глава, информира АФП.

"Що се отнася до тази възможна среща, готовността на Финландия да я организира е представена пред Вашингтон и Москва", каза говорител на държавния глава.

Преди дни по време на телефонен разговор Байдън предложи на Путин да се срещнат в трета държава, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вероятно няма да се осъществи скоро, след като САЩ наложиха нови санкции на Русия.

В миналото Финландия е била домакин на такива срещи на най-високо равнище между лидерите на САЩ и Русия. През лятото на 2018 г. президентът Доналд Тръмп се срещна с Владимир Путин в Хелзинки.

По време на Студената война Финландия нееднократно е била място за преговори на най-високо ниво между основните геополитически съперници - СССР и САЩ. Придържаща се към политика на неутралитет и нечленуваща в НАТО, тази скандинавска държава често е встъпвала като посредник при решаването на ключови международни проблеми.

От 30 юли до 2 август през 1975 г. в Хелзинки се състояха преговори между лидера на СССР Леонид Брежнев и президента на САЩ Джералд Форд. Двамата лидери участваха на заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Основна тема на преговори беше проблемът за разоръжаването и ограничаването на стратегическите оръжия. Постигнато е предварително споразумение, което е заложено в основата на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, подписан през 1979 г.

Втората среща между лидерите на двете страни в Хелзинки е на 9 септември 1990 г. Преговорите между Михаил Горбачов и Джордж Буш се проведоха на фона на рязко изострилата се ситуация в Персийския залив след нахлуването на армията на Ирак на територията на Кувейт (2-4 август 1990 г.). Двамата президенти обявиха необходимостта да се осъществят резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и подчертаха необходимостта от "мирно урегулиране на кризи".

Третата среща между двете държави в Хелзинки се проведе на 21 март 1997 г. - период на активно сближаване между Русия и Запада. Борис Елцин и Бил Клинтън се обявиха за формиране на стабилна и демократична Европа и засилване на ролята на ОССЕ за разрешаване на проблемите в областта на европейската сигурност. Срещата положи началото на обсъждане на Договора за съкращаване на стратегическите и настъпателни оръжия (СНВ-3 е подписан в Прага през 2010 г.) Освен това президентите обявиха необходимостта от подписване на документ между Русия и НАТО. Една от темите беше възможно присъединяване на държави от Източна Европа към НАТО. На пресконференцията Елцин обяви, че разширяването на блока на Изток е "грешка".

През втората половина на XX век в Хелзинки се проведоха редица международни конгреси и съвещания, на които е обсъждана стратегическата стабилност по време на Студената война.

На 22-29 юни 1955 г. и 10-15 юли 1965 г. в столицата на Финландия се проведоха големи форуми, посветени на въпроси за поддържане на световния мир.

На 17 ноември 1969 г. в Хелзинки започват съветско-американски преговори за контрол над оръжията, които позволяват достигане до компромис в сферата на ограничаването на стратегическите настъпателни оръжия.