Финландия връща граничните проверки за пътници от държавите от Шенген за четири дни по време на срещата на върха между САЩ и Русия, обяви правителството, цитирано от "Ройтерс".

Целта е да се увери, че чужденците, пътуващи за или от Финландия, изпълняват условията за влизане или престой в страната, заложени в законите, а също така за установяване на лица, които могат да представляват риск, се казва в съобщение на вътрешното министерство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин ще се срещнат в Хелзинки в понеделник, 16 юли. Планирани са няколко протеста по време на посещението. Най-големият, в който ще участват природозащитници, правозащитници и други, е заплануван за неделя, когато Тръмп се очаква да пристигне.

Граничните проверки започват от петък на обяд.

За последно Финландия предприе същата предохранителна мярка през 2008 г. за срещата на външните министри на страните членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с държавния секретар Майк Помпео на срещата в Хелзинки през следващата седмица, се казва в съобщение на външното министерство на Русия.