Прогнозите са бюджетният дефицит на САЩ да надхвърли над 1 трилион долара през 2020 г., съобщават медии.

Това би означавало, че за първи път ще премине прагът от над 1 трилион долара от 2012 г., когато Вашингтон продължаваше с програмата за стимули в помощ на страната да се възстанови от Голямата рецесия.

Рязкото увеличение на дефицита е необичайно точно сега, защото солидният икономически растеж дава на властта повече инструменти за намаляване на дълга.

Конгресната бюджетна служба е изчислила, че фискалният дефицит ще удари 1,02 трилиона долара през фискалната година, която започва от 1 октомври. Изчисленията на службата показват, че дългът вероятно ще продължи да се покачва драматично през следващото десетилетие, като ще удари безпрецедентните 31 трилиона долара до 2030 г.

Тази година се очаква икономически растеж от 2,2 на сто, което означава по-слабо представяне на икономиката от целите на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Като кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да погаси националния дълг за 8 г. Вчера американският лидер обвини Федералния резерв, че възпрепятства изплащането на дълга.

Дефицитът се очаква да се увеличи, след като миналата година беше прокаран пакет с разходи от Конгреса. Предвижда се да се добавят повече от 500 милиарда долара към дълга през следващото десетилетие.