Франсоа Фийон - социален консерватор и бивш премиер на Франция, който обещава пробизнес "електрически шок" във Франция, е победител на излъчения по телевизията президентски дебат срещу умерения му съперник Ален Жупе, съобщава "Гардиън".

Дебатът се проведе преди гласуването в неделя, което ще определи номинацията на десните за президент на Франция. Припомняме, миналата неделя бившият президент Никола Саркози не успя да се класира за втория тур. Той обяви след загубата, че се оттегля от политиката.

Саркози отпадна от изборите на френската десница, води Фийон

Саркози отпадна от изборите на френската десница, води Фийон

При първичния вот за излъчване на кандидата за президент...

Двучасовият телевизионен дебат изненадващо премина по вежлив начин, след като дни наред имаше безкомпромисни атаки между двамата кандидати. Фийон се оплака, че е наричан "средновековен реакционер" заради плановете да ограничи някои от правата на гей двойките за осиновяване на деца и заради позицията си за абортите. Жупе пък е наричан ислямиста Али Жупе, тъй като подкрепя разнородна Франция.

Фийон подчерта тази седмица, че Франция никога не е била толкова дясна и че той е най-добрият кандидат за президент на европейската държава.

Снимка 264428

Източник: ЕПА

По време на дебата той заяви, че е почувствал, че печели "идеологическата битка". Бившият премиер обеща да намали държавния сектор с половин милион души, а дo пет години да върне в държавата пълна заетост - голямо обещание на фона на проблемите на страната с безработицата през последните три десетилетия.

Фийон каза също, че е необходима повече приватизация в здравеопазването и че социалният модел във Франция - пенсиите, помощите за безработни и здравната система, трябва да бъдат реформирани.

Жупе от своя страна предупреди срещу наричаната от него брутална реформа, която няма да проработи. Той настоява позициите на политиците за аборта да бъдат изяснени. Фийон лично отбелязва, че е против абортите. Но по време на дебата той подчерта, че няма да променя нищо във френските закони за абортите, които са въведени през 1975 година. Според Жупе абортът е основно право.

Двамата кандидати имат различия по отношение на икономическите реформи и съкращаването на държавните разходи, но и Жупе и Фийон предлагат намаляване на данъците и закриване на работни места в публичния сектор. Те също имат различия по отношение идентичността на Франция.

"Не, Франция не е мултикултурна нация", каза Фийон, допълвайки, че чужденците в страната трябва да бъдат асимилирани.

Жупе пък смята, че идентичността на европейската държава идва от богатото разнообразие, което трябва да бъде почитано и че той иска да обедини хората.