Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е въвлечен в скандал с кметовете на два белгийски морски курорта след коментар, че е говорил на немски език на фламандското крайбрежие заради растящата нетърпимост към френскоговорящите, пише "Гардиън".

Юнкер е изправен пред искания публично да се извини за коментарите си, които е направил във все по-разделеното белгийско общество.

"Забелязах, над 30 г. съм по белгийското крайбрежие, че толерантността намалява", каза Юнкер в интервю, което бележи края на мандата му като шеф на Европейската комисия. "Преди 30 г., когато посещавах пекарна, месарница, можех да поръчвам на френски. Днес това не го приемаме. Така че използвах немски език, те приемат немски език", поясни той и добави: "Белгия повече не е модел за успешно съжителство и това ме натъжава".

В отговор кметът на Остенде Барт Томелейн описа анализа на Юнкер като "странен". "Всеки е добре дошъл тук, без значение какъв език се опитва да говори", написа той в "Туитър".

Кметът на Миделкерке, западно от Остенде, определи коментара на председателя на Европейската комисия като "обида".

"Мисля, че Юнкер е бил пиян, когато е бил тук и е поръчал пържола. Вероятно не е бил разбран от продавача. Мисля, че това е голяма обида. Той трябва да се извини", призова Жан-Мари Дедекер.

Юнкер не вярва, че разделението на Белгия е показател за по-голям проблем в Европа.

"Това е чисто белгийски феномен. Белгия е държава, но общностите се разглеждат като народи, особено фламандците. Валония не е национална концепция, но фламандците се мислят и се държат като нация. Невероятно е да видиш тези две образувания, които всъщност са много различни, живеят заедно без реално да живеят съвместно. Но аз се гордея с Белгия заради Белгия. Това е красива страна с талантлив и находчив народ", заяви председателят на Европейската комисия.