От автомобилния гигант „Фолксваген” обявиха, че са постигнали споразумение с регулатори в САЩ да предложат на американски собственици на 600 хиляди дизелови автомобила опции със „значителна компенсация” – колите да бъдат оправени или да бъдат закупени от компанията, цитирана от „Франс прес”.

Припомняме, САЩ разследват „Фолксваген“, след като миналата година се разрази скандал. Германската компания е използвала софтуер, който изкуствено е намалявал вредните емисии по време на тестове. Казусът се отнася за 600 000 автомобила, произведени между 2009 и 2015 г. Те са били снабдени със софтуер, който е елиминирал дейността на системи, които трябвало да се грижат за отработените газове.

Преди изтичането на наложения от американски съд краен срок за намиране на решение около скандала с емисиите, автомобилната компания заяви пред съдия в Сан Франциско, че има принципно споразумение, което вероятно ще струва милиарди долари на „Фолксваген”.

От компанията поясниха, че в част от сделката влиза и създаването на фонд за защита на околната среда.

Съдията не разкри колко ще бъде платено на собствениците на автомобилите. Също така не са ясни плановете как ще бъдат оправени автомобилите.

Не е ясно дали съдията по случая ще одобри предварителното споразумение.