Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщиха, че са изразили дълбокото си безпокойство относно правата на човека в Турция по време на срещата си с турския лидер, информира АФП.

Това е първата среща на евролидерите с Реджеп Ердоган от година.

"Върховенството на закона и зачитането на основните права са основните ценности на Европейския съюз и ние споделихме с президента Ердоган нашите дълбоки притеснения от последното развитие в Турция по това отношение", каза Мишел след близо 3-часови разговори с Ердоган в Анкара.

Мишел заяви още, цитиран от "Ройтерс", че оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция буди сериозна тревога. Той подчерта, че са провели "открита" дискусия с Ердоган.

Председателят на Европейския съвет отбеляза, че е положително, че Анкара деескалира напрежението с Кипър за офшорните права и това трябва да бъде засилено. Той призова Турция да продължи да работи за разрешаване на споровете с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Те също са обсъдили търговията и бежанците.

Урсула фон дер Лайен също е изразила "дълбока тревога" от решението на Турция да напусне Истанбулската конвенция. Тя предупреди Анкара, че въпросът за човешките права не подлежи на преговори.

"Въпросите за правата на човека не подлежат на преговори, те са абсолютен приоритет...ние бяхме много ясни за това", отбеляза Фон дер Лайен и ги нарече "решаващ" елемент за по-добри отношения между ЕС и Турция.

"Дълбоко обезпокоена съм от факта, че Турция напусна Истанбулската конвенция. Това е защита на жените и защита на децата срещу насилие и това очевидно е грешният сигнал в момента. Турция трябва да зачита международните правила и стандарти за правата на човека", изтъкна Фон дер Лайен, като припомни, че страната е членка на Съвета на Европа от основаването на организацията.

Двамата европейски представители също са поискали от Анкара да спазва сделката за миграцията от 2016 г.

Турция показа заинтересованост да поднови работата с ЕС по конструктивен начин и ние дойдохме в Турция, за да дадем нов импулс на отношенията ни. Проведохме интересна първа среща с президента Еродган, каза Фон дер Лайен.

Двете страни са обсъдили ключови икономически и дипломатически инициативи. Сред тях са модернизиране на митнически съюз и либерализиране на визовите правила. Брюксел се очаква да предложи и по-голямо финансиране за милиони сирийски бежанци в Турция.

Няма съобщение от Ердоган след срещата.