Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази загриженост от участието на китайския телекомуникационен гигант Huawei в разширяването на мобилната 5G мрежа, съобщава "Франс прес". Според нея има опасност Пекин да извършва шпионаж, тъй като компанията е твърде близо до китайската столица и по закон може да бъде задължена да разкрива данни на китайските разузнавателни служби.

Ако има риск данните на гражданите или на компаниите да бъдат използвани, тогава не можем да приемем това в Европа, категорична бе Фон дер Лайен.

Следващото поколение супербърза 5G мрежа е "ключова технология" за бъдещето, заяви тя и допълни, че Европейската комисия се готви да предложи общи за цяла Европа стандарти за сигурността на данните.

Huawei определи като незаконни действията на САЩ срещу компанията

Huawei определи като незаконни действията на САЩ срещу компанията

САЩ да забрани американските телекомуникационни компании да да закупуват продуктите с федерални средтсва

Един от тези стандарти трябва да задължава компаниите, които ни доставят тези особено чувствителни технологии, да са независими и да не може да бъдат принуждавани от техните правителства да предават данни, заяви председателката на ЕК.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече нареди на американските фирми да преустановят бизнеса си с лидера на пазара Huawei и призова съюзниците да последват примера му.

Австралия и Япония също са предприели стъпки, за да ограничат участието на фирмата в своите 5G мрежи.

Няма натиск от Пекин Huawei да участва в 5G мрежата, обяви Меркел

Няма натиск от Пекин Huawei да участва в 5G мрежата, обяви Меркел

Не съм чувала за някакъв натиск от китайските държавни власти

До момента Германия се съпротивлява на натиска да изключи Huawei да доставя технологии за своята 5G инфраструктура. Канцлерът Ангела Меркел неведнъж е казвала, че страната ще настоява за строги изисквания за сигурност, без обаче да зналага забрани на отделните компании.

От своя страна Huawei категорично отрича обвиненията в шпионаж.