Китайският телекомуникационен гигант Huawei заяви в петък, че разпореждането на правителството на САЩ да забрани американските телекомуникационни компании да използват федерални средства за закупуване на продукти от Huawei е "незаконно".

Федералната комисия за съобщения на САЩ нареди Huawei и ZTE като така наречените "заплахи за националната сигурност".

Припомняме, че по-рано тази седмица, Министерството на търговията на САЩ е одобрило редица специални лицензи на американски компании, които работят с Huawei.

Говорител на ведомството каза, че "департаментът издава тези специални лицензи за разрешаване на ограничени и специфични дейности, които не представляват значителен риск за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати."

САЩ разхлаби примката на Huawei

САЩ разхлаби примката на Huawei

Получени са общо 290 заявления

Получени са общо 290 заявления, но министерството на търговията не разкри колко лицензи са издадени или кои компании са получили лицензите. От ведомството обаче потвърдиха, че някои заявления също са отказани, докато други все още се разглеждат.

По-рано САЩ включиха в черен списък Huawei заради опасения за националната си сигурност. В момента американските фирми имат право да правят бизнес с Huawei само при специален лиценз на правителството.

Американските компании с тесни връзки към Huawei включват Google и Micron.

Huawei съди търговското министерство на САЩ

Huawei съди търговското министерство на САЩ

Заради неоснователно отлагане на действията му

През септември, от документи стана ясно, че Huawei твърди, че правителството на САЩ се опитало да вербува нейни служители за шпиони.