Китайската компания Huawei заведе дело в американския съд срещу Министерството на търговията на страната, съобщава РИА Новости. От компанията са поискали конфискуваното телекомуникационно оборудване, което се намира в Аляска, да им бъде върнато.

Вече две години американските служители не могат да решат дали да издадат отделен лиценз за износ на въпросната партида оборудване, която през юли 2017 г. беше изпратена за тестване в лаборатория в Калифорния, но впоследствие беше изтеглена в Аляска.

От Huawei твърдят, че са предали на американската страна цялата поискана информация за продуктите, за които по това време не се е изисквал отделен лиценз. Въпреки това в продължение на 20 месеца Министерството на търговията така и не е взело решение.

Google прекратява значима част от бизнеса си с Huawei

Google прекратява значима част от бизнеса си с Huawei

Всички дейности, изискващи трансфер на хардуерни и софтуерни продукти…

По тази причина дружеството моли съдът да признае, че администрацията на САЩ "незаконно се е въздържала или неоснователно е отложила действията си" по отношение на конфискуваното оборудване.

В средата на май Министерството на търговията на САЩ включи Huawei в черен списък, с което се забрани на компанията да купува компоненти и технологии от американски производители. Huawei е в списъка на компаниите, на които е забранено да извършват бизнес с американски фирми без нужния лиценз.

Google вече прекрати сътрудничеството си с Huawei в области, които изискват прехвърляне на оборудване, софтуер и технически услуги, с изключение на тези, които са публично достъпни при отворен лиценз. Американската компания отне достъпа на Huawei до актуализации на "Android OS", с които са оборудвани смартфоните на китайската компания.

Huawei попадна в черния списък на САЩ

Huawei попадна в черния списък на САЩ

Ново напрежение с Китай