Интернет гигантът Google прекратява бизнеса си с китайската компания Huawei в сегментите, изискващи трансфер на хардуерни и софтуерни продукти, с изключение на тези, които са с отворен код, предаде агенция "Ройтерс". Информацията е позована на източник, запознат с темата.

Решението на Google е удар срещу китайската компания, на която американското правителство наложи санкции.

Huawei попадна в черния списък на САЩ

Huawei попадна в черния списък на САЩ

Ново напрежение с Китай

Huawei Technologies Co Ltd веднага ще загуби достъпа до ъпдейтите на операционната система Android. Наред с това следващата версия на смартфоните ѝ извън Китай ще бъде лишена от достъп до популярни приложения и услуги, включително Google Play Store и Gmail.

Според източника на "Ройтерс", в Google са обсъждани подробности за конкретните услуги, свързани с решението. Адвокатите на Huawei от своя страна проучват какъв би бил ефектът от действията на Министерството на търговията на САЩ, заяви представител на китайската компания. От Huawei не направиха други коментари по случая.

ЕС няма да се отказва от Huawei

ЕС няма да се отказва от Huawei

Брюксел ще мисли за по-строг контрол

Huawei ще продължи да има достъп до версията на Android, достъпна чрез лиценза с отворен код, който е със свободен достъп за всеки, който желае да го използва.

Но Google ще спре да предоставя на Huawei каквато и да е техническа поддръжка и сътрудничество за услугите на Android и Google занапред.

В четвъртък администрацията на Тръмп официално добави Huawei към черния списък на компаниите, като незабавно въведе ограничения, при които ще е изключително трудно за китайския технологичен гигант да прави бизнес с американски компании.

От All Channels, ПР агенцията отговорна за България, разпространиха и официалното становище на Huawei:

Huawei има значителен принос към развитието на Android по целия свят. В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android, ние работим в тясно сътрудничество с open-source платформата, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия. Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

Ние ще продължаваме да изграждаме сигурна и устойчива софтуерна екосистема, осигурявайки най-доброто потребителско преживяване на клиентите си по целия свят.