Европейският комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип във вторник ще представи препоръки на Европейската комисия (ЕК) за засилване на контрола върху киберсигурността. В същото време ЕК не възнамерява да изисква от страните в ЕС да се откажат от използването на технологии и оборудване на китайската компания Huawei, съобщи "Ройтерс".

САЩ плашат Германия да спрат да споделят разузнавателна информация заради Huawei

САЩ плашат Германия да спрат да споделят разузнавателна информация заради Huawei

Ако Берлин разреши на Huawei да участва в нейната 5G мрежа

Препоръките, които няма да имат правна сила, ще подчертаят общия подход на ЕС към заплахите за сигурността, по-специално по отношение на използването на мобилни комуникационни системи от пето поколение - 5G. Европейската комисия възнамерява да препоръча на европейските държави да засилят координацията на действията в областта на кибернетичната сигурност, по-специално засилване на обмена на информация по въпросите на системите 5G. В същото време ЕК няма да търси от страните от ЕС изоставянето на оборудването на китайската компания Huawei при създаването на мрежи съгласно стандарта 5G.

Китай ще брани Huawei

Китай ще брани Huawei

Кампания на Пекин в подкрепа на бизнеса

В ЕС темата за допускане на китайски ИТ корпорации до създаването на 5G мрежи възникна във връзка с обвиненията на САЩ срещу Huawei относно наличието на системи в продуктите на компанията, които се използват за шпиониране. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви по-специално, че "използването на китайската технология увеличава рисковете" и призова американските съюзници, най-вече държавите от НАТО, да се откажат от покупките на оборудването на Huawei. Компанията от своя страна заяви, че няма да нарушават законите на чужди държави.

Huawei съди САЩ

Huawei съди САЩ

Заради забраната върху ползването на техниката на компанията

През последните години Китай активно работи по технологията 5G. Комуникационната технология от пето поколение се характеризира с по-висока скорост в сравнение с 4G и по-ниско забавяне в предаването на сигнала. Освен това към мрежата 5G може да се свърже по-голям брой устройства, отколкото към LTE мрежата.

Най-големите производители на смартфони са планирали да пуснат джаджи с 5G поддръжка още през 2019 година. Според Ericsson Mobility Report, до края на 2024 г. повече от 40% от населението на света ще живее в зоната на 5G покритие на мрежата, а една четвърт от мобилния трафик ще бъде обработена в тези мрежи.