Вашингтон предупреди правителството на Германия, че ще спре споделянето на разузнавателна информация с европейския си съюзник, ако Берлин разреши на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. да участва в развитието на нейната 5G интернет инфраструктура, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Според информацията посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е изпратил писмо в петък на германския министър на икономиката, изтъквайки, че споделянето на разузнавателна информация ще бъде ограничено.

Huawei се оплакват: САЩ хакнаха сървърите ни

Huawei се оплакват: САЩ хакнаха сървърите ни

По-рано китайската компания обяви, че съди САЩ

Предупреждението на САЩ идва в контекста на съдебната битка между Huawei и Вашингтон, след като Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу китайската телекомуникационна компания за предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран и за кражби на интелектуална собственост. Съдебният процес ще започне през март следващата година.

Междувременно писмото, изпратено до Берлин, бележи първото официално предупреждение за съюзник на САЩ, след като Вашингтон предположи, че 5G оборудването на Huawei се използва за шпионски цели.

Huawei съди САЩ

Huawei съди САЩ

Заради забраната върху ползването на техниката на компанията