Защитавайки решението си да назначи Маргаритис Схинас като "вицепрезидент за "Съхраняване на европейския ни начин на живот", новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че ЕС не може да позволи на други "да ни отнемат езика", пише "Политико".

Юнкер насмете Фон дер Лайен за новия комисар за защита на европейския начин на живот

Юнкер насмете Фон дер Лайен за новия комисар за защита на европейския начин на живот

Екипът на Урсула фон дер Лайен, обявен във вторник, включва новосъздаден пост.

"Виждаме чужди сили отвън да се месят в нашите избори", пише Фон дер Лайен в коментар за европейски вестници. "И ние виждаме популисти с евтини националистически лозунги да се опитват да ни дестабилизират отвътре. Не трябва да позволяваме на тези фактори да ограбят определението за европейски начин на живот. Те искат да означава обратното на това, което е", подчертава Фон дер Лайен.

Екипът на Урсула фон дер Лайен, обявен във вторник миналата седмица, включва новосъздаден пост. Маргаритис Схинас поема миграцията. Но решението незабавно предизвика полемика сред различните политически партии, които възразяват срещу фразата, използвана от крайнодесни. Те я определят като "неприемлива" и "обида".

В реч в неделя френският крайнодесен лидер Марин льо Пен одобри новия пост, определяйки го като "идеологическа победа".

Урсула фон дер Лайен признава, че фразата "европейски начин на живот" е предизвикала дебат, но вярва, че това е хубаво нещо, като заключи, че "ние трябва да имаме такъв дебат в началото".

"Разбира се, значението на думите. Осъзнавам това. За някои "европейският начин на живот" е подвеждащо и политически зареден термин. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика: това също е част от това, което сме ние", категорична е тя.

"Трябва да се гордеем с нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения, постоянно трябва да го пазим, защитаваме и подхранваме. Заради това е един от шестте водещи принципа в моите Политически насоки, които бяха подкрепени от Европейския парламент през юли", продължи тя.

Според нея "европейският начин на живот идва при висока цена и жертва...Трябва да не се приема за даденост...Доказателството за това е, че нашият начин на живот е поставен на изпитание всеки ден, както от антиевропейците отвътре, така и отвън".