Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разкритикува решението на наследника си да създаде пост комисар за "Съхраняване на европейския ни начин на живот", защото намеква, че приемането на мигранти е против ценностите на Стария континент, пише "Политико".

Екипът на Урсула фон дер Лайен, обявен във вторник, включва новосъздаден пост. Маргаритис Схинас поема миграцията. Но решението незабавно предизвика полемика сред различните политически партии, които възразяват срещу фразата, използвана от крайнодесни. Те я определят като "неприемлива" и "обида".

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Урсула фон дер Лайен обяви разпределението на екипа си

В изключително необичайна намеса преди Фон дер Лайен официално да поеме Комисията Юнкер заяви пред Евронюз, че е против това решение и прогнозира, че в крайна сметка ще бъде отменено.

"Не харесвам идеята, че европейският начин на живот се противопоставя на миграцията. Приемането на тези, които идват отдалеч, е част от европейския начин на живот", коментира Юнкер. "Европейски начин на живот" означава обединение на талантите и енергиите, уважаване на другите, независимо от техния цвят и произход, добави той.

Според него новият пост не отговаря на ценностите на Схинас, който беше шеф на говорителите на ЕК през последните пет години.

От либералната "Обнови Европа" настояват Фон дер Лайен да промени името на портфолиото.

Говорителят на Комисията Мина Андреева коментира, че Фон дер Лайен все още не е обявила, че променя името и че към момента няма бързо решение.