"Формата на водата" триумфира като най-добър филм през тази година, режисьорът му Гийермо дел Торо също беше отличен с "Оскар". Лентата, която беше абсолютен фаворит - с общо 13 номинации, получи първата си статуетка за сценография. Следващият спечелен приз беше за филмова музика. Той отиде при композитора Александър Деспла. Така с четири статуетки "Формата на водата" стана и най-титулованата творба на тазгодишните награди.

Наградата за най-добър филм беше връчена от Уорън Бийти и Фей Дънауей - 51 години след като кинокласиката с тяхно участие "Бони и Клайд" завладя света.

В тази категория конкуренти на "Формата на водата" бяха филмите "Дюнкерк", "Призови ме с твоето име", "Най-мрачният час", "Три билборда извън града", "Бягай", "Лейди Бърд", "Невидима нишка", "Вестник на властта".

Снимка 343563

Източник: EPA/БГНЕС

Юбилейната 90-а церемония по връчването на филмовите награди започна със знаменателни черно-бели кадри от историята на най-престижното отличие в света на киното.
Шоуто в холивудския "Долби тиътър" отново бе поверено на комика Джими Кимел, който беше водещ и през миналата година. Тогава той сътвори най-зрелищния гаф в историята на наградите, като обяви погрешен победител в категорията за най-добър филм. 

За главна мъжка роля през тази година беше отличен британецът Гари Олдман за ролята му на Уинстън Чърчил в "Най-мрачния час". Той предварително беше смятан за фаворит в тази категория.

Снимка 343566

Източник: EPA/БГНЕС

Наградата за главна женска роля грабна Франсис Макдорманд за превъплъщението й в "Три билборда извън града".

Първата връчена статуетка на церемонията тази вечер - за поддържаща мъжка роля, отиде при Сам Рокуел, също за изпълнението му в "Три билборда извън града".

Алисън Джени спечели наградата за поддържаща женска роля - за образа на майката на скандалната фигуристка Тоня Хардинг във филма "Аз, Тоня".

Победител в категорията за най-добър адаптиран сценарий е 90-годишният класик Джеймс Айвъри за "Назови ме с твоето име" по романа на Андре Асиман. Айвъри е известен и с филмите "Имението Хауърдс енд" и "Остатъкът от деня.

Наградата за оригинален сценарий беше присъдена на Джордън Пийл за хоръра "Бягай".

Дългоочакван "Оскар" за операторско майсторство, след 13 номинации, спечели Роджър Дийкинс за "Блейд Рънър 2049".

За най-добра песен бяха отличени Кристиан-Андерсън Лопес и Робърт Лопес, автори на "Stand up for Something" от лентата "Маршал".

Призът за чуждоезичен филм беше присъден на чилийския "Фантастична жена" на Себастиан Левил. Нагарадата беше обявена от знаменитата актриса Рита Морено - носителка на Оскар от 1962 г. за филма "Уестсайдска история".

Наградата за документалистика спечели филмът "Икар" на Дан Коган и Браян Фогел, посветен на руския допинг скандал и на проф. Григорий Родченков, който имаше смелостта да каже истината.

Снимка 343558

Източник: EPA/БГНЕС

Дан Коган и Браян Фогел

"Оскар" за късометражен анимационен филм спечели "Скъпи баскетбол".
Наградата за пълнометражна анимация отиде при "Тайната на Коко".
Двете награди бяха връчени от актьорите от "Междузвездни войни" Марк Хамил, Оскар Айзък и Кели Мари Тран, придружени от един от емблематичните роботи в киносагата.

За визуални ефекти беше награден "Блейд Рънър 2049", а екипът, сътворил визуалната магия е в състав Джон Нелсън, Ричард Хувър, Пол Лабмърт, Герд Нефцер.

За монтаж беше отличен филмът "Дюнкерк", който през тази година е вторият с най-много номинации - 8. Лентата спечели и призовете в категориите за звук и звуков монтаж.

Призът за дизайн на костюмите беше присъден на Марк Бриджис за работата му във филма "Заплахата на фантома".