Франция е бясна след решение на холандското правителство да закупи дял от самолетната компания Air France-KLM, пише "Гардиън".

Холандия се сдоби с близо 13% от акциите на Air France-KLM, което принуди правителството на Франция да обвини Хага, че действа като "неприятелски" корпоративен рейдър.

Малкият дипломатически спор изглежда започна да се гради, след като холандският финансов министър съобщи, че Холандия е похарчила 680 милиона евро за 12,7% от акциите на компанията, създадена през 2014 г. след сливането на двата превозвача.

Холандия обяви, че се подготвя да увеличи дела си до 14%, за да си гарантира, че защитава интересите си в компанията. Франция в момента държи също 14%.

"Купуването на този дял ни гарантира, че имаме място на масата", каза холандският финансов министър Вопке Хукстра и намекна, че Хага желае да има по-голямо влияние над холандските икономически интереси и пазара на труда.

Френски представители коментираха, че са обезпокоени, тъй като не са били информирани предварително от Холандия за плановете им.

Според френски източник изненадващият ход е изключително вреден за Air France-KLM във финансово отношение. Източникът не каза дали френската държава ще увеличи дяловото си участие в отговор на действията на Холандия, но Париж ще се допита до органа, който контролира финансовите пазари в страната.

Днес акциите на Air France-KLM паднаха с близо 10% след разкриването на инвестицията на Холандия.