Франция и Германия изложиха заедно планове за милиардни разходи от фонда за възстановяване на пандемията на Европейския съюз, насочени към борба с изменението на климата и стимулиране на използването на цифрови технологии в цялата икономика, съобщава АП.

Във вторник финансовите министри на двете най-големи икономики на ЕС подчертаха общата си решимост да трансформират европейската икономика, която изостава от ръста на САЩ и Китай при възстановяването от пандемичната рецесия.

Според формулата на фонда, Франция трябва да получи около 40 милиарда евро, докато германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че страната му планира около 28 милиарда евро разходи. Шолц каза, че половината пари ще отидат за екологични проекти, а една четвърт за разпространение на използването на цифрови технологии. Фондът ще се основава на мерки за вътрешно облекчение и стимули, вече приети от германското правителство.

Той нарече фонда "новаторска стъпка за Европа". 

Германският съд разреши ратифициране на плана на ЕС за възстановяване

Германският съд разреши ратифициране на плана на ЕС за възстановяване

Жалбата е внесена миналия месец от академичната асоциация Bündnis Bürgerwille

Френският финансов министър Бруно Льо Мер призова Европейската комисия да направи бърза оценка на плановете, така че парите да започнат да текат към страните членки от фонда от 750 милиарда евро още през юли, като отбеляза, че САЩ и Китай се възстановяват по-бързо.

Той каза, че след одобряването на фонда "загубихме твърде много време" и че "Европа трябва да остане в надпреварата". Миналата година френската икономика се сви с 8,3% на фона на кризата с вируса, най-тежката криза след Втората световна война, според националния статистически институт INSEE.

Новите разходи, финансирани от споделен дълг, ще избегнат грешките, допуснати след световната финансова криза и рецесия 2008-2009 г., когато страните се фокусираха прекомерно върху съкращаването на разходите и дефицита.

Льо Мер заяви, че "днес приоритет е очевидно да се инвестират масово, а не да се консолидират публичните финанси. Научхме си уроците от миналото."

Очаква се силно възстановяване на френската икономика през 2021 г.

Очаква се силно възстановяване на френската икономика през 2021 г.

Производството на страната се очаква да нарасне с 5%

Испанският кабинет също одобри предложението си за това как иска да инвестира средствата за възстановяване. Испания, която е пострадала тежко от пандемията, ще получи 140 милиарда евро - половината от директни плащания, а другата половина от заеми - от плана за възстановяване на ЕС, на второ място след Италия.

В съответствие с приоритетите на ЕС, лявото правителство на Испания постави сериозен акцент върху създаването на по-екологична икономика, като същевременно повиши производителността на икономика, която се сви с 11% миналата година.

Парите от фонда, които бяха договорени през юли 2020 г., идват с натиск от Брюксел за справяне с проблемите, идентифицирани от прегледа на ЕК за икономическите политики на страните членки. Например от Испания се иска да преработи трудовото законодателство, данъчните практики и пенсиите. Страни с ниски данъчни режими като Ирландия или Кипър са под натиск да обезкуражат агресивното данъчно планиране от мултинационални компании.

Италианският план за възстановяване за 221,1 милиарда евро включва стъпки за намаляване на натрупаните съдебни дела, считани за забавяне на бизнеса, който не може бързо да разреши търговските спорове.

Страните от ЕС могат да представят Плана за възстановяване до 2022 г., успокоява Дончев

Страните от ЕС могат да представят Плана за възстановяване до 2022 г., успокоява Дончев

За отсрочката е било съобщено преди няколко дни