Лидерите на страните членки на НАТО ще кажат на президента на САЩ Доналд Тръмп днес, че отделят повече пари за отбрана. Те се надяват с уверенията си да попречат на Тръмп да атакува Алианса и да го накарат да се успокои, информира "Ройтерс".

Меркел, Макрон, Ердоган и Джонсън с договорка за Сирия

Меркел, Макрон, Ердоган и Джонсън с договорка за Сирия

Джонсън проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и турския президент Ердоган

Европейските лидери, водени от Германия и Франция, ще заявят пред американския лидер, че не трябва да бъдат третирани като второстепенни партньори при разрешаването на световните проблеми.

Вчера Тръмп обвини съюзниците, че не харчат достатъчно средства за отбрана, но Европа, Турция и Канада ще използват събирането в луксозен хотел в Северен Лондон, за да отбележат, че колективно ще похарчат 400 милиарда долара за отбрана до 2024 г.

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

Разговорите ще се проведат в луксозен хотел до Уотфорд

"Ако инвестираме пари и рискуваме живота на нашите войници...трябва да сме наясно за основите на НАТО", написа президентът на Франция Еманюел Макрон в "Туитър" и добави, че днес ще "защити интересите на Франция и Европа".

Това вероятно ще включва искане да се разшири политическата роля на НАТО в Близкия изток и Африка, въпреки че Берлин и Париж първо трябва да потърсят подкрепата на НАТО за сформиране на група "мъдреци", която да изготви план за реформиране на съюза.

Във финалното комюнике НАТО ще потвърди ангажимента си за колективна отбрана, докато Великобритания се очаква да осигури шест бойни кораба, две ескадрили и 2000 войници в наличност на организацията, за да изпълни искането на САЩ европейските армии да бъдат в бойна готовност.

НАТО също за първи път ще предупреди Китай, че следи разрастващата се военна мощ на Пекин, като ще постигне съгласие за постепенна подготовка на съюза за защита от всякакви бъдещи заплахи - от Арктика до компютърните мрежи.

Но дебатът вероятно няма да бъде лесен на фона на противоречията между лидерите.