Наложеното от страна на ЕС оръжейно ембарго на Китай е неоснователно и ще бъде премахнато.

Това обяви френският министър на отбраната Мишел Алио - Мари по време на визитата си в Китай, при която се среща с президента Ху Цзинтао и с китайския си колега Цао Ганчуан.

Тя допълни, цитирана от Ройтерс, че този ход в никакъв случай не означава, че Париж иска да започне да продава оръжия на Китай.

Политическото решение за наложеното ембарго подлежи на критики, тъй като са засегнати основни човешките права, коментира Алио - Мари, без обаче да посочи кои точно права са засегнати.

Според френския министър няма логика в наложеното ембарго, тъй като страни, които са приели налагането на ограниченията, са гласували и за провеждане на олимпийските игри в Китай, като условията за олимпиадата и за ембаргото са били едни и същи.

Междувременно на среща с китайския президент Алио - Мари покани Китай да помогне на Европа в обучаването и тренировката на мироопазващи сили на Африканския съюз, като по този начин Пекин ще заздрави връзките си със Стария континент.

Все още обаче Китай не е дал отговор на отправеното предложение.

Припомняме, че Брюксел наложи оръжейно ембарго на Китай, след като по време на младежки протести през 1989 година на площад "Тянанмън" в Пекин бяха убити хиляди хора.