Външният министър на Франция Лоран Фабиюс заяви, че вече не вярва, че е необходимо Башар Асад да напусне властта преди да започне някакъв политически преход в Сирия, цитиран от „Франс прес”.

Борбата срещу ДАЕШ е от решаващо значение, но ще бъде напълно ефективна само ако всички сирийски и регионални сили са обединят”, каза той пред френския регионален вестник Le Progres.

Според него политическият преход може да се осъществи след обединяването на Сирия.

„Това не означава, че Башар Асад трябва да напусне преди прехода, но трябва да има уверение за бъдещето”, изтъкна Фабиюс.

Коментарът на топ дипломата на Франция бележи промяна в позицията на Франция за сирийския президент, след като Париж преди настояваше за незабавно оттегляне на Асад, описвайки го като „касапин”, избиващ собствения си народ.

Париж променя позицията си заради приоритета да бъде победена терористичната организация, която пое отговорност за извършените терористични атаки във френската столица миналият месец.

Фабиюс заяви в понеделник, че „очевидно” Асад не може да работи с умерените сирийски бунтовници.

„Ако се получи политически преход и повече Башар не ръководи сирийската армия, може да има съвместни действия срещу тероризма. Но под управлението на Башар е невъзможно”, каза той пред френско радио.

Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери намекна, че може да бъде сформиран съюз между Дамаск и бунтовниците срещу ДАЕШ.