Френските власти са иззели над 27 400 антики в източната част на страната.  Това са съобщили от митниците, цитирани от АФП.

Безценните предмети са разнообразни и като вид, и като материал, и като датировка - от гривни от бронзовата епоха до римски монети. Сред тях има сребърни предмети. Някои от тях са особено редки.

Ударът на властите е резултат от едногодишно разследване, проведено от френските митници, белгийските власти и френското министерство на културата.

Антиките са укривани от един човек. За момента той не е посочен и сега е изправен пред криминално разследване, като рискува затвор и огромна глоба. Изяснено е, че е създал колекцията за лични и търговски цели. Той сам е натрупал колекцията, използвайки металотърсачи и археологически проучвания. 

За пръв път мъжът-колекционер предизвиква подозрение през 2019 г., когато заявява на властите, че случайно е намерил почти 15 000 римски монети на земя, която е придобил в Белгия.

Делото вече е предадено на съда.

Това разследване е ясно послание към онези, които за печалба и лично присвояване ни лишават от споделеното ни наследство и заличават цели епохи от нашата история, заяви министърът на икономиката и финансите Бруно Льо Мер в изявление.