Хората, които отказват да се ваксинират срещу коронавируса, могат да получат забрана за използване на обществения транспорт във Франция. Това се посочва в проектозакон, който предизвика гневен протест на политици от опозицията, предаде АФП.

В понеделник премиерът Жан Кастекс получи подкрепата на кабинета за законопроект, който има за цел да осигури правната рамка за действия при здравни кризи, включително и в борбата с коронавируса.

Който не се ваксинира, да подпише отказ от кислородно лечение?

Който не се ваксинира, да подпише отказ от кислородно лечение?

Проф. Волфрам Хен провокира дискусия...

Според текста, който сега ще бъде внесен в парламента, негативен тест за коронавирус или доказателство за превантивно лечение, включително поставяне на ваксина, може да се изисква от хората, за да им се гарантира достъп до транспорта или някои локации, както и определени дейности.

Социологически проучвания показват, че 55% от французите няма да си сложат ваксина срещу коронавирус - едно от най-високите нива в ЕС.

Кампанията за ваксиниране във Франция ще започне в неделя. Президентът Еманюел Макрон обеща ваксинацията да бъде препоръчителна, а не задължителна.

Но опозиционни политици остро разкритикуваха проектозакона. Крайнодесният политик Марин льо Пен нарече предложението "тоталитарна" мярка.

Според опозицията правителството на Макрон планира "здравна диктатура", която атакува обществените свободи.