Франция посрещна Деня на Бастилията, официалния празник на страната, в присъствието на американския президент Доналд Тръмп.

Заедно с френския си колега Емануел Макрон, Тръмп изгледа от официалната ложа в Париж традиционния военен парад.

На националния си празник французите честват щурмуването на Бастилията на 14 юли 1789 - един от най-ярките моменти в отхвърлянето на монархията, станало известно като Френската революция.

Снимка 304124

Източник: EPA/БГНЕС

Американският президент се намира във Франция по покана на Макрон още от вчера. Визитата му, както и честванията в столицата бяха придружени с безпрецедентни мерки за сигурност. Прочутият булевард "Шан-з-Елизе" и площад "Конкорд" бяха опразнени 2 часа преди началото на церемониите.

Президентът Макрон най-напред мина по булеварда в отворен армейски автомобил, а впоследствие се присъедини към съпругата си Брижит и премиера Едуард Филип, които вече бяха посрещнали Доналд и Мелания Тръмп в официалната ложа.

Снимка 304115

Източник: БГНЕС

В парада, преминал между Триумфалната арка и "Конкорд", взеха участие над 3700 военни, 210 единици мобилна техника, 240 коня на Републиканската гвардия, 29 хеликоптера и 63 военни самолета. Сред последните бяха и 6 изтребителя F16 на американската армия.

По случай 100-годишнината от американската подкрепа част от шествието бяха танкове и камиони от Първата световна война.

След парада Емануел Макрон замина за Ница, където точно преди една година в кървав атентат загинаха над 86 души - прегазени и убити камион, шофиран от джихадист.

Снимка 304126

Източник: EPA/БГНЕС

Паралелно с празника стотици души излязоха в Париж на протест против реформите в социалната сфера на президента Емануел Макров и визитата на Тръмп. Протестиращите се събраха на площад "Клиш" в северозападната част на Париж.