Френското правителство анулира поръчка на 50 милиона дози ваксина срещу грипа A (H1N1), по-познат като „свински". За това съобщи френският министър на здравеопазването Розелин Башело.

По този начин ще бъдат спестени около 350 милиона евро.

Башело уточни, че дозите от препарата не са доставени и платени на фармацевтичните компании, така че не е имало затруднения с отказването им.

Медиите коментират, че спирането на поръчките е опит да се отговори на критиките на опозицията, че властите не предприемат ефикасна стратегия срещу новия грип, а борбата срещу него е прекалено скъпа.

Припомняме ви, че преди дни Франция започна продажба на излишъци от ваксината срещу вируса.

Подобно на много други страни от Европейския съюз, Франция купи прекалено големи количества от ваксината. За препарата френското правителство плати 869 милиона евро, срещу които се сдоби с над 94 милиона дози от ваксината.

За момента са ваксинирани пет милиона френски граждани. Париж взе решение да започне продажба на препарата, след като стана ясно, че една доза от него е достатъчна, за да се избегне заразяване с грипа.

Френският „Le monde" цитира Башело, която посочва, че ако трябва да се върне назад, би предприела абсолютно същите мерки, които е разпоредила на здравното министерство на страната при обявяването на грипната епидемия. Тя припомни, че вирусът е взел 18 нови жертви за последните три дни.