Министър-председателят на Франция Жан Кастекс обяви в четвъртък, че правителството ще премахне повечето от противоепидемичните ограничения през февруари. Ваксинационните паспорти и задължително носене на маска на закрито обаче остават в сила, пише Politico.

Ваксинационният паспорт се въвежда от понеделник, заяви Кастекс на пресконференция. Хората вече няма да имат право да показват отрицателен тест, за да влизат в ресторанти, барове, театри, музеи и стадиони или да пътуват с влакове - ще се приема само доказателство за имунизация.

От 2 февруари стадионите, спортните зали и други големи обекти ще могат отново да работят с пълен капацитет. Задължението за работа от вкъщи ще бъде отменено, въпреки че мярката ще продължи да бъде насърчавана. Вече няма да се изискват и маски на открито, както е в момента в много френски градове.

От 16 февруари ще бъде разрешено да се яде и пие на стадионите, в кината и в транспорта. Нощните клубове ще могат да отворят отново, въпреки че властите не уточниха дали ще се изискват маски.

През изминалата седмица във Франция са регистрирани средно по 320 000 случая на Covid-19 всеки ден, като броят им непрекъснато нараства. По думите на Кастекс обаче от двете вълни, засегнали страната - от вариантите Делта и Омикрон - първата отстъпва, докато втората започва да спада в регионите, където се е появила първоначално, включително в Париж.

"Несъмнено се намираме в нова фаза на пандемията", посочи министър-председателят.

Френският парламент окончателно одобри ваксинационните паспорти

Френският парламент окончателно одобри ваксинационните паспорти

Новият закон изисква хората да имат сертификат за ваксинация, за да влизат на обществени места