Министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер поднови призивите си за налагане на европейски данък на технологичните компании. Той подчерта, че сега е уместно да се въведе цифров данък, информира "Ройтерс".

Близо 140 държави преговарят за първото пренаписване на международните данъчни правила от повече от едно поколение. Целта е да се включат и големите технологични компании, които се възползват от ниските данъци в някои държави.

Австрия първа от ЕС налага цифров данък

Австрия първа от ЕС налага цифров данък

200 милиона евро приходи от интернет компаниите

Но пандемията от коронавирус принуди финансовите министерства да се фокусират основно върху спасяването на икономиките, а не върху актуализирането на остарелите данъчни правила. Крайният срок за договаряне на нови международни данъчни правила изтича в края на годината.

Льо Мер коментира преди кризата, че ако организираните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие разговори се провалят, тогава Европейският съюз трябва да създаде свой цифров данък.

Сега финансовият министър на Франция заяви на събитие на Linkedin Live: "Тази криза показа, че тези, които се справят най-добре, са дигиталните гиганти, просто защото те могат да поддържат бизнесите си и все още са тези, които плащат най-малко данъци".

Франция и Германия се борят за спасяване на предложението за цифров данък в ЕС

Франция и Германия се борят за спасяване на предложението за цифров данък в ЕС

Данък 3% върху приходите от реклами в интернет

"Моето данъчно предложение е по-уместно повече от всякога и аз се надявам, че нашите европейски партньори ще признаят абсолютната необходимост да се пристъпи към облагане на дигиталните гиганти с данъци", подчерта френският министър.

Провалиха се предишни опити за приемане на такъв данък в ЕС заради опозицията на Ирландия, където има много базирани американски технологични компании, и други северни страни.

Няколко европейски държави, включително Франция, въвеждат планове за данъчно облагане на цифровите компании на национално ниво.

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Включително Google, Facebook и Apple

Решението на Франция да въведе дигитален данък разгневи САЩ, които заплашиха с мита. Двете страни се опитват да разрешат разногласията в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.