Франция е разположила система за противовъздушна отбрана MAMBA и команден пункт за противовъздушна отбрана в Румъния, за да подкрепи интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, съобщава "Дефенс нюз".

Френските въздушно-космически сили управляват системата Thales - известна още като SAMP/T - за защита на бойното поле и тактическите обекти от "крилати ракети, пилотирани и безпилотни самолети и тактически балистични ракети в класа на обсега на 600 километра".

Приблизително 100 човека управляват системата, включваща ракетата-прехващач Aster 30 и многофункционалния радар Arabel. Той е интегриран с румънските и отбранителните системи на НАТО чрез тактическа връзка с данни.

Този ход засилва многонационалната бойна група на НАТО в Румъния, която бе създадена на 1 май, заяви НАТО

Базираната в Румъния бойна група е в допълнение към четирите други бойни групи, разположени от НАТО на източния й фланг в Словакия, Унгария и България.

Atlantic Council: Енергийната сигурност е решаващa за бъдещето на НАТО в Черно море

Atlantic Council: Енергийната сигурност е решаващa за бъдещето на НАТО в Черно море

Атака в Черноморския регион може да има неочаквани политически или военни последици

"Френското разполагане на MAMBA показва капацитета и волята на Франция да защитава собствените си интереси, както и тези на своите съюзници", каза френският началник на щаба на отбраната полковник Паскал Яни Френски.

"Това позволява да се засили стратегическото партньорство, което обединява Франция и Румъния от 2007 г., особено в областта на противовъздушната отбрана. Разгръщането на MAMBA е здраво вградено в многонационалната бойна група за предно присъствие, която Франция, подкрепена от Холандия и Белгия, създаде в Румъния под егидата на НАТО".

НАТО повиши готовността си в цяла Европа от началото на март за възпиране на потенциална агресия от страна на Русия. Франция, по-специално, е разположила сили в Румъния от февруари като част от усилията на Силите за реагиране на НАТО.

Военният алианс обяви също, че Германия и Холандия са разположили ПВО Patriot в Словакия, а САЩ изпратиха Raytheon в Полша през април.

Румъния ще лети с МиГ-21 още година

Румъния ще лети с МиГ-21 още година

Страната ускорява планираната покупка на употребявани F-16 от Норвегия