Франция планира да отмени ограниченията за пътуване и да разхлаби вечерния час от 2 май в случай, че ако скоро бъде регистриран спад на заразените с коронавируса. Това съобщи пред АФП източник, близък до президентството.

Президентът Еманюел Макрон също възнамерява да се придържа към целта да се позволи на ресторантите да обслужват клиенти на открито от средата на май, а също така да се отворят кината, театрите и музеите с ограничен капацитет, подчерта източникът.

Франция пуска коронавирус пропуск за пътуване

Франция пуска коронавирус пропуск за пътуване

Приложението се тества на полети до Корсика тази седмица

И други бизнеси, които не са в сектора с храни, ще отворят от средата на май, след като Макрон обяви затварянето им от 3 април заради трета вълна на коронавируса.

Представителят каза още, че в момента хората нямат право да се отдалечават в радиус повече от 10 километра от домовете си и от 19:00 часа влиза в сила вечерен час, но от 2 май тези две рестрикции ще бъдат разхлабени.

Макрон също нареди училищата да затворят през април. Детските градини и началните училища отварят от понеделник, а по-големите ученици се връщат в клас от 3 май.

Макрон ще председателства правителствена среща днес за оценка на действията на правителството в борбата с коронавируса.

Макрон: Франция работи по премахване на ограниченията за пътуване

Макрон: Франция работи по премахване на ограниченията за пътуване

За европейски и американски граждани

Отмяната на ограниченията отразява убеждението на властите, че броят на новите случаи с коронавирус ще падне до около 20 000 в рамките на месец, според източника.

Макрон също залага Франция да изпълни целта си да ваксинира 20 милиона души с най-малко една доза до средата на май. В момента са ваксинирани 13 милиона души.

Вчера здравните власти съобщиха за 43 098 нови случая и 375 починали, с които жертвите достигнаха 101 597.