Русия е в челните редици на техниките за дезинформация в интернет поне от 2014 г., когато стана пионер в използването на ферми за ботове за разпространение на фалшиви новини за нейното нахлуване в Крим. Според френските власти Кремъл отново го е направил. На 12 февруари Viginum, френският орган за наблюдение на външната дезинформация, обяви, че е открил подготовка за голяма дезинформационна кампания във Франция, Германия, Полша и други европейски страни, свързана отчасти с втората годишнина от инвазията на Владимир Путин в Украйна и изборите за в Европейския парламент през юни, пише The Economist.

Viginum заяви, че е разкрила руска мрежа от 193 уебсайта, които са с кодово име "Портал Комбат". Повечето от тези сайтове, като topnews.uz.ua, бяха създадени преди години и много от тях бяха оставени неактивни. Над 50 от тях, като news-odessa.ru и pravda-en.com, са създадени от 2022 г. насам. Текущият трафик към тези сайтове, които съществуват на различни езици, включително френски, немски, полски и английски, е нисък. Но френските власти смятат, че са готови да бъдат активирани агресивно като част от това, което един официален представител нарича "мащабна" вълна от руска дезинформация.

Viginum казва, че е наблюдавал сайтовете между септември и декември 2023 г. Заключението е, че те сами по себе си не генерират новинарски истории, а са предназначени да разпространяват "измамно или невярно" съдържание за войната в Украйна, както на уебсайтове, така и чрез социални медии. Основната цел е да се подкопае подкрепата за Украйна в Европа. Според френските власти мрежата се контролира от една-единствена руска организация.

Неслучайно французите направиха това съобщение в деня, в който френският президент Еманюел Макрон прие в Париж новия полски премиер Доналд Туск. Двамата се срещнаха преди срещата по-късно същия ден на външните министри на Франция, Германия и Полша, група, наречена "Ваймарския триъгълник". Това са и основните страни, към които е насочена руската кампания. "Намираме се в момент на уязвимост" преди европейските избори, каза Стефан Сежурне, френският външен министър.

Изборът през октомври миналата година на Туск, дясноцентристки проевропеец, породи надежди за съживяване на тези тристранни отношения в рамките на Европейския съюз, които изчезнаха при неговия популистки предшественик. Подновяването на Ваймарския формат "бележи връщането на Полша в центъра на делата на ЕС", каза Габриел Атал, новият премиер на Франция, по време на посещение в Берлин миналата седмица. Това също може да помогне за деблокирането на проблемните отношения между Франция и Германия.

За Франция откриването на това последно руско усилие за дестабилизация идва след поредица от кампании на Москва. Миналия ноември френското външно министерство осъди "операция на руска дигитална намеса", която разпространи снимки на звездите на Давид, изрисувани по стените в квартал на Париж, за да предизвика междуобщностно напрежение във Франция малко след началото на конфликта Израел-Хамас. След това Viginum откри мрежа от 1095 бота в Х (бивш Twitter), които публикуваха 2589 публикации. Той свързва това с руски интернет комплекс, наречен Recent Reliable News, известен с клонирането на уебсайтове на западни медии, за да разпространява фалшиви новини; ЕС нарече този комплекс "Двойник".

Франция държеше същата мрежа отговорна през юни 2023 г. за хакването на различни уебсайтове на френски медии, както и този на френското външно министерство. На уебсайта на министерството хакери публикуваха за кратко изявление, в което се предполага, че Франция ще въведе 1,5% "данък сигурност", за да финансира военна помощ за Украйна.

С наближаването на кампанията за изборите за Европейски парламент се смята, че Франция е особена цел за Москва. Според статия във Washington Post от декември документите на Кремъл показват, че Русия засилва усилията си да подкопае френската подкрепа за Украйна. Освен това има ясен интерес от насърчаване на разделение във Франция, в момент, когато Марин льо Пен се издига в анкетите за следващите президентски избори през 2027 г. Твърдодесният лидер, който финансира предишни кампании с руски банков заем, остава да се възползват най-много от поляризираната политика във Франция.