Финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер заяви в понеделник, че ситуацията със здравето се влошава по време на трета вълна с пандемията на коронавируса във Франция и "всички опции са на масата" за защита на обществеността, съобщава "Ройтерс".

Льо Мер коментира, че Франция трябва да избягва приемането на по-строги мерки за ограничаване на COVID-19, доколкото може и изключи промяна на списъка с магазини и предприятия, на които е разрешено да останат отворени.

"Този ​​списък няма да се промени. Да изпращаме сигнал, че ще отворим някои бизнеси, докато ситуацията се влошава, не е в интерес на страната."

Съгласно ограниченията в 19 високорискови зони, включително Париж, магазините, на които е разрешено да останат отворени, включват тези, които продават храни, книги, цветя и шоколад и фризьори.

Не е разрешено отварянето на магазини за дрехи, мебели и козметични салони. Това доведе до разочарование сред така наречените несъществени собственици на магазини, принудени да останат затворени.

Миналата седмица президентът Еманюел Макрон защити решението си да не налага трета пълна блокада и да държи училищата отворени, но заяви, че вероятно ще са необходими допълнителни ограничения.

Франция с още над 37 000 новозаразени с коронавирус

Франция с още над 37 000 новозаразени с коронавирус

8 млн. души са ваксинирани с поне една доза