Израелски и палестински официални лица съобщиха, че Франция е представила на двете страни предложения за международна мирна конференция, съобщават световни агенции.

Франция подготвя конференция за лятото, която да събере двете страни, американските, европейските и арабските партньори с цел подновяване на мирния процес. Париж заплаши, че ще признае Палестина за държава, ако усилията се провалят.

Палестинският официален представител Ахмад Маждалани изтъкна, че Франция е представила общи идеи, но не и конкретни неща за възраждане на мирния процес. Той добави, че палестинците подкрепят френската инициатива.

Говорител на израелското външно министерство каза, че френският посланик в Израел се е срещнал с дипломатически представител на Израел днес. Говорителят отказа да разкрие подробности за срещата и дали еврейската държава е съгласна да участва в процеса.

Инициираните от САЩ мирни разговори се провалиха през 2014 година и оттогава преговорите между Палестина и Израел са замразени.

Израелски медии съобщават, че инициативата на Франция е от три стъпки и че Париж е започнал да информира световните сили за плана.

До момента 136 страни са признали Палестина за държава.