Франция е отменила поръчката си за антивирусното лекарство срещу коронавирус на компанията Merck след разочароващи данни за ефективността му. Страната се надява вместо това да получи конкурентното лекарство на Pfizer преди края на януари, заяви министърът на здравеопазването Оливие Веран в сряда, предаде Ройтерс.

Франция е първата държава, която публично обяви, че е отменила поръчката за терапията на Merck, след като в края на ноември компанията публикува данни, според които лекарството ѝ намалява само с около 30% хоспитализациите и смъртните случаи при високорискови лица.

Говорител на фармацевтичния производител заяви, че планираната покупка на страната не се е осъществила, след като френският здравен орган е отказал да разреши употребата на хапчето по-рано този месец.

Merck продължава да работи с Европейската агенция по лекарствата (EMA) по регулаторния преглед на лекарството. Компанията е сключила договори за доставка или продажба на медикамента в над 30 държави и вече го е доставила в 12.

Въпреки че ваксините са основното оръжие на правителствата срещу Covid-19, има надежди, че експерименталните хапчета на Merck и Pfizer биха могли да променят пандемичната ситуация и да намалят вероятността от смърт или хоспитализация на най-застрашените от тежко протичане на заболяването.

Дания одобри Covid хапчето на Merck за рискови пациенти

Дания одобри Covid хапчето на Merck за рискови пациенти

Ползите от лечението с него надвишават рисковете, смятат в страната