Франция на път към завръщане към почти нормален живот. Възстановява се работата на барове, кафета и ресторанти, припомня le monde.

Този вторник бележи втория етап от отпадане на карантина, което символизира завръщането на Франция към почти нормален живот, както заяви премиерът Едуард Филип.

След като два месеца не работеха заведенията в така наречените зелени зони могат да възстановят работата си от днес при строго спазване на санитарните изисквания. На една маса не трябва да има повече от десет души, а отстоянието между отделните групи трябва да е един метър. Постоянната консумация в баровете е забранена.

В червените зони, които дадоха най-много жертви, в които попадна и Париж, вече са с код оранжево и там мерките се разхлабват поетапно и предпазливо в сравнение с останалата част на страната. Ресторантьорите почти в цяла Франция се готвят да посрещнат посетители. Именно оптимизъм цари днес, сподели Ерве Бекам, вицепрезидент на Съюза на ресторантьорите.

Вече се правят резервации, отчете той. Можем да отворим отново, но от икономическа гледна точка това няма да е изгодно, коментира и Дидие Шене, президент на Националната група за независими хотели, ресторанти и кетъринг.

Според проучване на организацията, 17% от ресторантите са обявили, че не са готови да започнат работа, а някои ще изчакат до септември. В Париж е позволено да отворят само терасите. Кметството разреши заведенията да се разпрострат безплатно на част от местата за обществено ползване като тротоари, паркоместа и дори на някои улици, затворени за движение. Такива са разпоредбите в повечето "оранжеви зони".