Премиерът на Франция Едуар Филип обяви, че страната трябва да си "върне контрола" над миграцията, информират АП и френски медии.

Премиерът разкри пакет от реформи с цел да покаже на избирателите, че правителството се вслушва в притесненията на французите за имиграцията.

По време на реч Филип заяви, че "става въпрос за суверенитет. Ние трябва да си върнем контрола над миграционната ни политика", но този нов подход към имиграцията предлага "справедлив баланс между права и задължения". 

Филип заяви, че Франция планира да въведе квоти за трудови мигранти и няма да позволява достъп на новопристигнали имигранти до неспешна здравна грижа.

Здравният министър Анес Бюзен заяви, че пълнолетните бежанци ще трябва да чакат три месеца преди да получат достъп до неспешна здравна помощ. В момента бежанците имат достъп до здравеопазване, след като бъдат регистрирани.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер обяви, че процесът по разглеждане на молбите за убежище ще бъде ускорен и незаконните мигрантски лагери в Североизточен Париж ще бъдат прочистени до края на годината.

Филип подчерта, че мерките ще покажат, че "Франция е отворена, но не и наивна".

Вчера френският министър на труда Мюриел Пенико заяви, че Франция за първи път ще въведе квоти за броя на приетите от страната трудови имигранти, които не са от Европейския съюз.