Франция за първи път ще въведе квоти за броя на приетите от страната трудови имигранти, които не са от Европейския съюз. Това съобщи френският министър на труда Мюриел Пенико, предаде "Ройтерс".

Това е мярка, която е отдавна търсена от десните партии в страната.

Пред френския телевизионен канал BFM TV министърът каза, че тези квоти ще бъдат въведени от следващото лято, като добави, че правителство ще подготви списък със съответните професии и съответния брой квоти.

Френският премиер Едуар Филип заяви миналия месец, че той не е против въвеждане на квоти за мигранти, с което се цели правителството да отговори на притесненията на някои гласоподаватели относно имиграцията, от което се възползват крайнодесните политици в страната.

"Приоритетът ни е да помогнем на французите да се върнат на пазара на труда. След това да приемем бежанците и да им позволим да си намерят работа", отбеляза Мюриел Пенико.

"Ако все още има нужда, за ползите на страната и на компаниите, ние ще приемем хората, от които се нуждаем, като ще зависи от тяхната професия и квалификация", добави министърът.