Милиони хора останаха без превоз, след като транспортните работници във Франция и колегите им от лондонското метро започнаха ефективна стачка, предават световните медии.

Френските профсъюзи скочиха срещу предложената от президента Никола Саркози пенсионна реформа, целяща намаляване на разходите.

Според сегашните условия мъжете и жените могат да излязат в заслужена почивка на 60-годишна възраст, при положение, че са осигурявани в продължение на 40 години и половина. Пълният размер на пенсията започва да се получава след навършване на 65 години. Промените предвиждаха пенсиониране на 62 при 41.5 години стаж и получаване на заслужените пари чак на 67.

В резултат профсъюзите обявиха 24-часова стачка, заради която спряха самолети, влакове и автобуси. По малко от половината от вътрешноградските влакове ще вървят в страната, а почти всички полети до близки дестинации са отменени. БиБиСи добавя, че учителите също стачкуват, тъй като стана ясно, че 7 000 преподаватели ще бъдат съкратени с цел ограничаване на разходите.

От другата страна на Ламанша, лондончани изпитваха трудности с придвижването си в сутрешния час пик. Почти всички линии на метрото се оказаха блокирани или вървяха със закъснение, след като служителите от подземната железница започнаха протести срещу планираните съкращения в дружеството. Обслужването на някои от метростанциите беше възстановено, но други останаха блокирани от стачниците. Наложи се пускане на допълнителни автобуси и кораби за превоз на пътници по Темза; системата за велосипеди под наем също е била силно натоварена.

Според профсъюзите, намаляването на персонала в лондонското метро създава рискове за безопасността и единствено чрез ефективни стачни действия ще бъде привлечено вниманието към проблема. Представители на London Underground изразиха пред медиите възмущението си от действията на стачкуващите, които са направили опит да блокират транспорта в града, въпреки гаранциите, които са им били дадени, че никоя станция няма да остане без персонал.