Във вторник Франция осъди плана на Израел за строителство на още 800 еврейски заселници в окупирания Западен бряг, за да циментира проектите малко преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да напусне поста. В изявление френското външно министерство призова израелските власти да откажат плана, предаде "Ройтерс".

В него се казва: "Ние призоваваме страните да избягват всякакви едностранни мерки, които биха могли да застрашат решението за две държави, основано на международното право и съгласуваните параметри".

Припомняме, че израелският премиер Бенямин Нетаняху разпореди в понеделник да се разработят планове за изграждане на около 800 жилища за еврейски заселници в окупирания Западен бряг, се казва в официално изявление, цитирано от "Ройтерс".

Съобщението е очаквано преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, който за разлика от излизащия президент Доналд Тръмп, критикуваше израелската политика за региона.

Нетаняху разпореди изграждане на 800 жилища за заселници в окупирания Западен бряг

Нетаняху разпореди изграждане на 800 жилища за заселници в окупирания Западен бряг

Нетаняху бърза преди инаугурацията на Байдън, който за разлика от Тръмп, критикува израелската политика за региона

"Премиерът нареди да се продължи строителството на стотици жилища в Юдея и Самария", се казва в изявлението, публикувано от кабинета на Нетаняху, използвайки библейските имена за Западния бряг.

Повечето държави разглеждат израелските селища като нарушаващи международното право. Израел оспорва това, позовавайки се на исторически, политически и библейски връзки със Западния бряг, където сега живеят над 440 000 израелски заселници сред 3 милиона палестинци.