Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпореди в понеделник да се разработят планове за изграждане на около 800 жилища за еврейски заселници в окупирания Западен бряг, се казва в официално изявление, цитирано от "Ройтерс".

Съобщението е очаквано преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, който за разлика от излизащия президент Доналд Тръмп, критикуваше израелската политика за региона.

"Премиерът нареди да се продължи строителството на стотици домове в Юдея и Самария", се казва в изявлението, публикувано от кабинета на Нетаняху, използвайки библейските имена за Западния бряг.

Помпео с безпрецедентно посещение на окупираните Голански възвишения и на Западния бряг

Помпео с безпрецедентно посещение на окупираните Голански възвишения и на Западния бряг

Вашингтон ще предприеме мерки срещу кампанията Boycott, Divestment and Sanctions (BDS)

Според него 800-те жилища ще бъдат построени в селищата Бейт Ел, Тал Менаше, Рехелим, Шавей Шомрон, Баркан, Карней Шомрон и Гиват Зеев, но не е посочена начална дата за строителството.

Палестинците осъдиха дейността на израелските заселвания върху земи, окупирани през войната в Близкия изток от 1967 г., като пречка за създаването на държава, която те се стремят да създадат в окупирания Западен бряг и ивицата Газа.

Повечето държави считат населените места, които Израел е построил на окупирана земя, за незаконни. Израел цитира исторически, политически и библейски връзки със Западния бряг и цитира над 440 000 израелски заселници, които живеят сред три милиона палестинци.

Лавров: Израел да се въздържа от едностранни действия на Западния бряг

Лавров: Израел да се въздържа от едностранни действия на Западния бряг

Сред тях заселването в палестински територии