Майк Помпео съобщи, че ще направи първата визита на държавен секретар на САЩ на окупираните от Израел Голански възвишения, след като определи пропалестинското движение BDS за антисемитски "рак", информира АФП.

Миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп взе спорно решение за признаване израелския суверенитет над Голан, който еврейската държава превзе от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г.

"Днес ще имам шанса да посетя Голанските възвишения", каза Помпео по време на пресконференция с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

"Простото признаване на това като част от Израел...бе решение на президента Тръмп, което е исторически важно и просто признава реалността", добави той.

Помпео съобщи още, че Вашингтон ще предприеме мерки срещу кампанията Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), която се опитва да изолира Израел заради отношението към палестинците.

Вашингтон ще "разглежда глобалната антиизраелска кампания BDS като антисемитска", подчерта държавният секретар.

Незабавно ще предприемем действия за установяване на организации, които са свързани с BDS и ще оттеглим подкрепата на правителството за такива групи. Ще застанем до всички други държави, които признават движението BDS за рак, изтъкна той.

Израел гледа на BDS като стратегическа заплаха и отдавна го обвинява в антисемитизъм.

Активисти отхвърлят обвиненията и сравняват бойкота за икономическа изолация, който прекрати апартейда в ЮАР.

Израел прие закон през 2017 г., който налага забрана на чужденци, които поддържат връзки с BDS.

По-късно стана ясно, че Помпео е първият топ дипломат на САЩ, който посещава еврейско селище на окупирания Западен бряг.