Израел трябва да избягва едностранни действия срещу окупираните територии на Западния бряг, включително разрушаването на палестинските жилища там. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров във видеообръщение към участниците в международната конференция за средиземноморския диалог в Москва, цитиран от ТАСС.

"Всякакви едностранни действия на Израел трябва да се избягват. Имам предвид бързо засилената политика на заселване на Израел и незаконното събаряне на палестински къщи на Западния бряг", каза Лавров.

По негово мнение ситуацията в този сложен регион никога няма да бъде напълно стабилизирана, докато старата рана от арабско-израелския конфликт остава отворена.

ООН: Няма друго решение за Израел и Палестина, освен 2 независими държави

ООН: Няма друго решение за Израел и Палестина, освен 2 независими държави

Въпреки опитите това да бъде спряно, настоя Волкан Бозкир

Русия внимателно наблюдава зараждащата се нормализация на отношенията между Израел и няколко арабски страни, продължи външният министър.

"Ние вярваме, че всяко диалогът е положително развитие", добави той.

В същото време Лавров заяви, че подобно сближаване не трябва да се приема като заместител на уреждането на палестинския проблем въз основа на международното право и призова да се консолидират международните усилия, за да се възобновят преките палестино-израелски преговори възможно най-скоро.

По-рано тази седмица Общото събрание на ООН прие четири годишни резолюции в подкрепа на Палестина и срещу действията на Израел.

В тези документи асамблеята призовава всички държави да допринесат за самоопределението на палестинския народ и да насърчат мирния процес в Близкия изток, основан на решението за две държави.

Палестина възобнови сътрудничеството с Израел

Палестина възобнови сътрудничеството с Израел

Новината е обявена преди посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Израел

Всички резолюции бяха приети с огромно мнозинство. САЩ, Израел, Канада и Австралия бяха сред тези, които традиционно гласуваха против.