Франция ще продължи нощния комендантски час за още десетки области в опит да забави разпространението на коронавирус, обяви премиерът Жан Кастекс, съобщава БиБиСи.

"Втората вълна вече е факт", каза той, малко преди страната да обяви рекордните 41 622 нови случая.

Комендантският час от 21:00 до 06:00 часа ще влезе в сила в полунощ в петък и около 46 милиона души ще бъдат засегнати от мярката.

Страните в Европа се борят с нарастващите нива на инфекция. Франция, Италия, Испания и Обединеното кралство са горещи точки.

"Следващите седмици ще бъдат тежки и броят на смъртните случаи ще продължи да расте", каза г-н Кастекс на пресконференция в четвъртък. През последните 24 часа Франция регистрира още 162 смъртни случая.

"Ако не успеем да спрем пандемията, ще бъдем изправени пред ужасно положение и ще трябва да обмислим много по-строги мерки. Все още имаме време да избегнем това, но нямаме много време", каза той.

Съобщението на министър-председателя дойде по-малко от седмица, след като същият вечерен час бе приложен към Парижкия регион и осем други града, включително Марсилия, Лион, Лил и Тулуза.

Ограниченията ще бъдат разширени до още 38 административни департамента, както и отвъдморската територия на Полинезия, и ще останат в сила шест седмици.

Нощният комендантски час предизвика оплаквания от собственици на ресторанти, чийто бизнес вече страда след двумесечното блокиране през пролетта.

Но президентът Еманюел Макрон заяви, че те са необходими, за да се избегне рискът болниците да бъдат препълнени.

Франция е съобщила за над 20 000 нови случая през последните шест дни, а общият брой на потвърдените инфекции сега възлиза на близо един милион.

Коронавирус: И Франция последва Испания с над 1 млн. заразени

Коронавирус: И Франция последва Испания с над 1 млн. заразени

В страната има над 1 000 357 заразени и 34 075 починали

В Ирландия влязоха в сила нови правила от "ниво 5" - най-високото ниво на ограничения за Covid там. На 5 милиона население е наредено да останат у дома в продължение на шест седмици.

Втора блокада е в сила в Чехия, която е изправена пред голям скок в случаите. Премиерът Андрей Бабиш заяви, че са необходими сурови ограничения, за да се избегне претоварването на болниците.

Словакия затваря училищата до 27 ноември, налагайки едноседмично блокиране на четирите си най-засегнати области, частично блокиране на останалата част от страната и предприемане на два кръга от тестове за цялото население, каза в четвъртък премиерът Игор Матович.

Гръцкият премиер обяви нощен комендантски час в Атина и други области. Той ще влезе в сила от събота и се прилага между 00:30 и 05:00.

Германия обяви рекордните над 11 200 броя ежедневни инфекции. Министърът на здравеопазването Йенс Спан също е заразен коронавирус. Страната също така добави Обединеното кралство към списъка си с високорискови държави, от които посетителите трябва да се под карантина.

Във Великобритания официални представители обявиха, че градските райони на Стоук он Трент, Ковънтри и Слоу ще преминат към редица ограничения в събота. Здравният секретар Мат Ханкок каза, че във всички тези области степента на заразяване е над 100 на 100 000 души.

Италианският регион Лацио около Рим се присъедини към други два италиански региона при обявяването на вечерен час. Ломбардия на север започна комендантския час в 23:00 (21: 00GMT) в четвъртък, а Кампания и Лацио ще последват примера в петък. Проф. Валтер Рикиарди, който съветва правителството по въпросите на здравеопазването, предупреди, че "някои метрополиси като Милано, Неапол и вероятно Рим вече са извън контрол".

Испания е първата държава от ЕС, която регистрира един милион инфекции, а северният регион Навара наложи ограничения за движени. Виненият регион Риоха ще направи същото.

45-годишният министър на външните работи на Белгия Софи Уилмс беше приета в реанимация, след като миналата седмица даде положителен тест за Covid-19. Нейният говорител заяви, че е в "стабилно" състояние. Междувременно здравните работници изразиха загриженост от нарастващия брой случаи в страната, като ръководителят на център за тестване на коронавирус в град Лиеж предупреди, че "ситуацията е близо до катастрофа".

Холандия може да започне да прехвърля пациенти в Германия в рамките на два дни, тъй като здравната й система е изправена пред нарастващо напрежение от приема на коронавирус, съобщиха от болничната асоциация LNAZ. Холандия също регистрира над 9 000 нови случая в нов дневен рекорд.

Пореден ден над 11 хил. заразени в Германия

Пореден ден над 11 хил. заразени в Германия

През последните 24 часа има 49 смъртни случая