Френските емиграционни власти започват да вземат пръстови отпечатъци от всички цигани, които се репатрират в България и Румъния, съобщи Би Би Си.

Мярката се предприема във връзка с опасения, че репатрираните роми ще се връщат и ще искат нови финансови средства като компенсации.

Сега френските власти изплащат по около 400 долара (или 300 евро) на всички репатрирани роми, намиращи се незаконно във Франция.

Против тези действия се обявиха организации за защита на правата на човека, които вече обвиниха френското правителство, че води дискриминационна политика към етническите малцинства.

Припомняне, действията на Франция по репатрирането на цигани бяха остро порицаниот останалите страни-членки на ЕС. Франция бе предупредена и от Европейската комисия тази седмица, че ще й бъдат наложени дисциплинарни наказания, като не са изключени дори съдебни действия.

Президентът Никола Саркози обаче остава категоричен, че френските власти имат правото да екстрадират роми с чуждестранно гражданство, които пребивават във Франция без да работят.