Повечето от французите и австрийците разглеждат глобализацията като заплаха. Това става ясно от социологическо проучване на фондация "Бертелсман", цитирано от Ройтерс.

Фондацията е установила, че този страх е основният фактор, който мотивира европейците да гласуват за популистки крайнодесни партии в сравнение с желанието за връщане към традиционните ценности или икономическо притеснение.

55% от австрийците и 54% от французите заявяват, че са притеснени от глобализацията.

И двете страни са изправени пред президентски избори, на които се очаква популистките партии да получат още по-голяма подкрепа. На 4 декември австрийците гласуват за президент. Кандидатът на Партията на свободата на Австрия Норберт Хофер може да се превърне в първия крайнодесен държавен глава в Европа от Втората световна война насам.

Според разкритото днес проучване 69% от поддръжниците на австрийската партия смятат, че глобализацията е опасна.

Във Франция лидерът на "Националния фронт" Марин льо Пен има сериозни шансове най-малко да отиде на балотаж на президентските избори през 2017 година. Платформата й е срещу мигрантите и глобализацията.

76% от симпатизантите на "Националния фронт" посочват глобализацията като заплаха.

45 на сто от анкетираните в ЕС вярват, че глобализацията представлява заплаха, докато 55% са на мнение, че представлява възможност.

Само 36% от британците се страхуват от глобализацията - най-ниският процент от всички 9 държави, включени в изследването. 26% от британците се безпокоят от икономическата ситуация.

Във Франция 51 на сто посочват икономическата ситуация като проблем в сравнение с 45% сред италианците.

Проучването е проведено сред 14 963 души в 9 държави през август 2016 година.