Франция изпраща бившия президент Жак Ширак (1932-2019 г.) с градска панихида в парижкия комплекс "Дом на инвалидите", съобщава France 24.

Панихидата е с начален час 14,00 часа местно време. Стотици французи вече отдадоха почит на Ширак в Елисейския дворец и кметството. Хиляди французи се подписаха в книга за съболезнования в Елисейския дворец в събота.

Почина бившият президент на Франция Жак Ширак

Почина бившият президент на Франция Жак Ширак

На 86-годишна възраст

В понеделник, ще бъде обявен национален траур, френският лидер Еманюел Макрон ще води траурна церемония, на която Ширак ще бъде изпратен с военни почести. Очаква се около 30 правителствени ръководили да присъстват. След това бившият президент ще бъде погребан до дъщеря си Лоранс на частна церемония в Монпарнас.

Бившият президент на Франция Жак Ширак почина на 86-годишна възраст. Ширак беше държавен глава на Франция между 1995 и 2007 година, а след това беше пожизнен член на Конституционния съвет. Той беше и премиер на два пъти (между 1974 и 1976 г. и между 1986 и 1988 г.), а в периода между 1977 и 1995 г. беше кмет на Париж.

Ширак е роден през 1932 г. в семейството на изпълнителен директор на самолетна компания. Той започва кариерата си на държавен служител през 1950-те години и дори се присъединява към комунистите, но през 1967 г. се състезава за депутатско място в Националното събрание (френския парламент) като голист (от тогавашния френски президент Шарл дьо Гол).

Като президент беше известен с икономическите си политики, основани на дирижизма, който е икономическа доктрина, в която държавата играе голяма роля, включително по отношение на инвестициите.

Ширак също така се противопостави на инвазията на САЩ и оглавяваната от тях международна коалиция в Ирак през 2003 г.

По негова инициатива президентският мандат във Франция беше скъсен от седем на пет години след референдум през 2000 г.

Той беше избран за президент през 1995 г., като си осигури втори мандат през 2002 г., подкрепен от 82 процента от избирателите, след като се състезаваше срещу лидера на крайната десница Жан-Мари льо Пен.

Като президент той получи инсулт през 2005 г., а през 2007 г. обяви, че няма да участва в следващите избори. След пенсионирането си, той създаде Фондация "Ширак", хуманитарна организация, която се стреми към мир и предотвратяване на конфликти по целия свят. Влошаването на здравето му обаче го принуди да прекрати политическата си дейност.