Бившият президент на Франция Жак Ширак е починал на 86-годишна възраст, съобщават световните осведомителни агенции, цитирайки съобщение на семейството му. 

Ширак беше държавен глава на Франция между 1995 и 2007 година, а след това беше пожизнен член на Конституционния съвет.

Той беше и премиер на два пъти (между 1974 и 1976 г. и между 1986 и 1988 г.), а в периода между 1977 и 1995 г. беше кмет на Париж. 

2 г. условно за Жак Ширак

2 г. условно за Жак Ширак

Това е първата присъда за френски държавен глава

Ширак е роден през 1932 г. в семейството на изпълнителен директор на самолетна компания. Той започва кариерата си на държавен служител през 1950-те години и дори се присъединява към комунистите, но през 1967 г. се съзтезава за депутатско място в Националното събрание (френския парламент) като голист (от тогавашния френски президент Шарл дьо Гол). 

Като президент беше известен с иконономическите си политики, основани на дирижизма, който е икономическа доктрина, в която държавата играе голяма роля, включително по отношение на инвестициите. 

Ширак също така се противопостави на инвазията на САЩ и оглавяваната от тях международна коалиция в Ирак през 2003 г.

По негова инициатива президентският мандат във Франция беше скъсен от седем на пет години след референдум през 2000 г. 

Жак Ширак ще подкрепи Оланд за президент

Жак Ширак ще подкрепи Оланд за президент

На първи рунд от президентските избори във Франция

Той беше избран за президент през 1995 г., като си осигури втори мандат през 2002 г., подкрепен от 82 процента от избирателите, след като се състезаваше срещу лидера на крайната десница Жан-Мари льо Пен.

Като президент той получи инсулт през 2005 г., а през 2007 г. обяви, че няма да участва в следващите избори. След пенсионирането си, той създаде Фондация "Ширак", хуманитарна организация, която се стреми към мир и предотвратяване на конфликти по целия свят. Влошаването на здравето му обаче го принуди да прекрати политическата си дейност.